Kako smo pri nas drugačni? Prvi mesec in nekaj stereotipov

Oglašam se po uspešno prejadranem prvem mescu v hostlu Ronningen! Zasilno sem se navadila bojevanja z dnevno svetlobo in ni me več sram iti spat ‘’podnevi’’, zapomnila sem si nekaj težkih imen in uspela razločiti kakšno besedo ali dve iz poplave norveščine. Seznanila sem se z urnikom obrokov, približnega načina dela in okvirnega plana za naslednja dva tedna. Najtežji del je meni osebno razpakirat. Tega enostavno nisem uspela, razen najnujnejših stvari. Delno tudi zato, ker je soba minimalna, sploh za dve osebi, ki sta se priselili za leto dni. Delno pa tudi zaradi nemotivacije, ker stalno jemo, se socializiramo in spimo.

Generalizacija

Najprej bi rekla nekaj malega o generalizaciji. Velikokrat slišim, kako je neka nacija takšna in takšna in da, seveda se najdejo izjeme, ki iz tega izstopajo. Vendar po drugi strani pogosto slišim stvari s strani ljudi, ki gredo v neko državo za zelo kratek čas in krvavo iščejo neke kulturne razlike, ki jih nato izpostavljajo in jemljejo za univerzalno resnico. Ja, res je, mogoče je, da ima nekdo neko prijetno ali neprijetno izkušnjo, ampak projekcija tega na celotni narod pa nima smisla. Zato se temu izogibam in ne trdim nečesa, če nisem res sveto prepričana o tem.
Prav tako je smiselno izpostaviti, da je delo s turisti…no, služba. Tvoja prijaznost in ustrežljivost gostom so tvoja služba, ki jo v glavnem prevzamejo posamezniki, ki radi delajo z ljudmi. Zato je posploševanje na podlagi teh tudi nekoliko nerealno.

Kakorkoli že, s Patricio imava to leto to srečo, da bova spoznali državo ne le iz vidika delavca v turistični pisarni, ki skrbi za promocijo države, ampak tudi z vidika drugih domačinov, prostovoljcev, tako hostelskega osebja kot tudi novih prijateljev in znancev.
Naj izpostavim še to, da na Norveškem nisem prvič, saj sem dobra dva tedna tam preživela v okviru prostovoljske službe Workaway . Tam sem se seznanila z veliko osnovami norveške kulture, zato me določene stvari ne presenečajo do te mere kot nekoga, ki je tukaj prvič


Polnoč v Oslu


Za začetek vam bom naštela nekaj kratkih, a precej preverjenih dejstev iz mojih izkušenj

Norveška je država z izjemno veliko površino, razdalja od juga do severa je podobna kot od Osla do Rima. Zaradi velike površine je prebivalstvo tudi izjemno razdrobljeno; Oslo s svojim statusom glavnega mesta ima le dobrih 500 000 prebivalcev medtem ko celotna država dobrih 5 milijonov.
Uradni jezik je Norveščina, ki je germanski jezik. Deli se na Bøkmal in Nynorsk, torej dva različna dialekta, eden je na vzhodni, drugi na zahodni strani ob obali. Fascinantno je tukaj znanje angleščine, praktično nisem srečala veliko ljudi, ne glede na generacijo, ki ne bi znali angleško. Ne le to, z veseljem jo govorijo in ne gledajo te postrani, ker ne znaš njihovega jezika kot turist. Tega na potovanjih ne doživiš vedno, vsaj po mojih izkušnjah ne.

Do 60ih let je bila to dokaj revna država, ampak ekonomija, organiziranost in nafta delajo čudeže. Pobrali so se tako dobro, da imajo status ene najdražjih držav na svetu. ''Tam je vse drago'' je precej nepredstavljiv pojem dokler ne prideš tja in te zadane cena piva okrog 3 eure v najbolj navadni trgovini, kar obstajajo. Ne pretiravam, res je drago. Najdražji športi tukaj so alkoholizem in kajenje (škatlica najcenejših cigaret 13 eurov), zato je popolnoma normalna stvar čez vikend prevoziti uro pa pol v eno smer do Švedske po dobrote tega kova.
Prijazna dobrodošlica




Ko smo že pri alkoholu, tega se ne dobi zelo enostavno. Pijače, močnejše od piva, so dosegljive le v za to specializiranih trgovinah, ki se pa zaprejo že pozno popoldne. Prav tako niso dovoljene mlajšim od 20 let. Kot si predstavljate, to med najstniki povzroči toliko večji užitek in predoziranje, ko se pijačo enkrat uspešno pridobi.


Bojda dobro pivo, bomo poskusili

Ena najbolj v oči bodečih posebnosti te države je njihov zaprti trg. Precej so specializirani na Norveške produkte do te mere, da preprosto nimamo izbire produktov kot smoje vajeni. V supermarketih ne boš zlahka našel Milke, Nutelle ali Ferrero izdelkov in spoznala sem kar nekaj ljudi, ki teh niso nikdar poskusili. Imaš pa Frejo, norveško čokolado. Po Milko pa bo treba v internacionalno trgovino ali pa na Švedsko.
Zgodilo se mi je, da sem pozabila šampon proti prhljaju. Naj ne pozabim omenit, da sem včasih precej prelahko fascinirana, zato mi je skrajno nenavadno hodit po kozmetiko in higienske izdelke v H&M. A izgleda, da tako to deluje. Greš v H&M, kjer najdeš nekaj precej osnovnih ličil, gelov za tuširanje, šamponov (imajo celo Garnier), nekaj odtenkov barv za lase, higienskih pripomočkov in s tem se seznam počasi zaključuje. Moja izbira je bila Head&Shoulders ali pa ''pojdi drugam''. Izbrala sem slednje in šla po edini šampon proti prhljaju, ki ga je premogel Body Shop.

Selekcija barv za lase

Kar se tiče osebnosti, Norvežani so precej ponosni na svojo državo, njihov dan državnosti je poln parad, zastav, voščil…tudi v splošnem se zastave in simboli izobesijo na vsako srečno priložnost. Kot ljudje sem redko zasledila, da bi imeli prekomerno telesno težo, so namreč izjemno športni, ne glede na vreme in temperature. To najbrž tudi prispeva k njihovi vzdržljivosti, saj nam podnebje tukaj ne prizanaša najbolj – pravkar doživljamo znosna poletja (na lepe dni okrog 22-24 stopinj maksimalno) kjer je kljub vsemu precej oblačnosti in vetra, obdobja vsakodnevnega dežja…prav tako ne vidimo zvezd, saj ni nikdar poleti čisto trdne teme. Sonce zaide okrog 23. ure zvečer in oranžno linijo ob horizontu lahko opazujemo še okrog ene ure, nakar nekaj po tretji sonce spet vzhaja.



              


Kot zadnje pa velja izpostaviti, da velja tukaj precej močen duh enakopravnosti med ženskami in moškimi. Niti malo ni nenavadno videt žensko kot šoferko javnih prevozov, kako dela vzdrževalna dela po hostlih in hišah, prav tako tukaj ni samoumevno, da bi moški ženskam pridržali vrata in/ali -pospravite čeljusti -  plačali za prvi zmenek.

Narodne noše


Vem, da vas zanima tudi kulinarika, a o tem se da razpredati, zato ostanite zvesti in se beremo! 


English version here





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Kakšno je zares podnebje in vreme na Norveškem?

Na Norveško grem! Kako, kdaj, zakaj?